perjantai 3. syyskuuta 2010

Centered Riding Suomessa, osa 2

Tanja Kortelainen, Centered Riding -ohjaaja (taso I)

Taustaa

Pienen yksityistallin kasvatti Tanja Kortelainen on harrastanut ratsastusta 7-vuotiaasta lähtien, lähes parikymmentä vuotta sitten. Vuodesta 2003 hän on valmentanut ja ratsuttanut hevosia pienimuotoisesti sekä kouluttanut mm. ex-ravureita ja remonttiratsuja. Harrastuksena toimiva ura "itseoppineena valmentajana" lähti kunnolla käyntiin vuonna 2004, jota ennen Tanja kävi pitämässä tunteja tutuilleen.
Vuonna 2007 Kortelainen kävi Open Clinicin Lotta Månsonin (CR level IV) ohjauksessa ja valmistui Centered Riding -ohjaajaksi 2008. Update-kurssin hän kävi Angelika Engbergi (level IV) ohjauksessa ja hän valmentautuu säännöllisesti muiden CR-ohjaajien valvovan silmän alla.

Tämän olet aina halunnut tietää Tanjasta... 

Mitä kautta tutustuit Centered Ridingiin? Mikä siinä "koukutti", sai kouluttautumaan ohjaajaksi ja opiskelemaan lisää aiheesta?
Aluksi sain lainaksi ystävältä CR dvd:n. Kokeilin harjoitteita yksikseni ja niistä oli huomattavasti apua, ja päätin ottaa lisää selvää. Vuosi oli 2004. Kotiseuduillani Joensuussa kävi sopivasti noin kaksi kertaa kuussa Kuopiosta Häkkisen Eerika, johon otin heti yhteyttä. Hän alkoi käymään meillä kotitallilla pitämässä valmennuksia. Eerikan tapa opettaa onkin inspiroinut minua siitä lähtien. Kun olin päässyt "makuun" haalin kaiken mahdollisen tiedon. Ursula Turtiainen alkoikin järjestämään sitten parin vuoden päästä open ja instructor kursseja, jolloin kotimaassa kouluttautuminen tuli kyseeseen. Joten suuri kiitos kuuluu näille kahdelle. Ulkomaille hakeutuminen ei olisi tullut kyseeseen opiskeluiden ja kroonisen rahapulan takia.

Mikä on yksi mieleenpainuvimmista hetkistäsi hevosten kanssa?
Jos pitää valita niin... Hevosen kanssa ihminen - eläin kontekstissa mahtavinta on ollut Paksiksi kutsutun hevosen kanssa suurin luottamuksen osoitus oli makoilla kesäpäivänä tarhassa puunvarjossa vierekkäin, hevosen pää sylissä. Siitä sain kiivetä hevosen selkään ja lähteä maiskautuksella ratsastelemaan ilman satulaa ja suitsia.

Oletko kohdannut "Elämäsi Hevosen" ja mikä tekee tästä niin erityisen?
Olen kohdannut kaksi, ja toivon että niitä sattuu vielä useita kohdalle. Molemman pitkäaikaiset hevosystäväni ovat samanlaisia ja silti erilaisia, suuria Persoonia. Jokainen hevonenhan on persoonansa. Ihmisen kanssa yhteiselossa hevosesta muokkautuu tietyllä lailla oman ihmisensä kaltainen (hevonen on ihmisen peili myös tässä suhteessa) ja on ollut hauska seurata miten hevosen oma persoona muokkautuu omani kanssa yhteistyökykyiseksi. Näistä kahdesta jos pitäisi valita The Hevonen niin vaikeaa se olisi. Joten toivon että sallinet valita molemmat, Paksin, ja nykyisen oman hevoseni Nandon.

Ketä valmentajaa arvostat suuresti, kenellä on ollut eniten vaikutusta omaan hevosten kanssa työskentelyysi?
Eerika Häkkinen on ollut suurin innoittajani opetustyössäni, mutta hevosten kanssa työskentelyyn eniten vaikutusta on ollut hevosilla itsellään. Niiden kanssa oppii toimimaan vain vuorovaikutuksen avulla.

Info
Tanja käy pitämässä valmennustunteja (koulu, este, maastakäsittely) ja kursseja tilauksesta pääosin Etelä-Suomessa Nummelan alueella. 

Lähteet ja lisätietoa
Tanja Kortelaisen kotisivut

*

PEEÄS. Eerika Häkkisen ja Johanna Viitasen Pennejä taivaasta ja muita istuntaharjoituksia täydentää nyt kirjahyllyäni - onneksi edessä on viikonloppu jotta saan tutustua opukseen rauhassa (:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti