perjantai 13. elokuuta 2010

"ajattele silmämunias taaksepäin ja häntäluuta leukaas"

...miksi ystävälläni näytti olevan hiukan vääränlainen käsitys Centered Ridingista, noiden mahtavien pikkuvinkkien jälkeen? No, ehkä jos lauseet tipahtelevat ilmoille kaaoksenomaisessa tilanteessa, jossa viisi ihmistä puhuu innoissaan toistensa päälle, kuvaillen fiiliksiään tehostaen reaktioitaan vielä huitovilla raajoilla ja upeilla ilmeillä, saattavat nämä ohjeet kuulostaa hiukan.... oudoilta? Mutta kokeiltuaan näitä vinkkejä käytännössä huomasi ystävänikin miten mahtavaa tämä kaikki on.

Eilen siis järjestettiin Sailan tallilla pienimuotoinen CR-kurssi johon kuului yksi ratsastustunti. Porukkaa saimme kasaan kiitettävästi ja kaikki kolme ryhmää olivat päivän jälkeen haltioissaan ja innokkaasti tulossa uudestaankin. Kurssittajanamme toimi - tiddididii - kukas muukaan kuin Anne Helén (:

Itse olin ensimmäisessä ryhmässä russtamma Roosan kanssa.  Poni oli aivan upea, huolimatta siitä että pari viikkoa lomaillut neiti oli sitä mieltä että lomia on vielä reilusti jäljellä eikä tarhasta tarvitse siksi tulla ollenkaan. Roosa kuunteli jokaista istunnan muutostani tarkasti ja oli loistava peili ratsastajalle. Oli muuten aika jännä fiilis istua 120-senttisen ohuen (tai no... ohuehkon..) ponin selkään kun muutamat viime viikot on maa ollut melkein puoli metriä ylempänä...

Anne kehui heti alkuun kuinka hyvin olen saanut istuntani linjaan, eli siis hartia-lonkka-kantapää -linja oli kohtisuora. Olin tästä tosi iloinen koska on tuntunut että istuntani on mennyt vain huonompaan suuntaan kun kukaan ei ole ollut korjailemassa...
Vasen lonkkani tipahtaa edelleen alemmas kuin oikean puolen. Korjatessani tätä aloin heijata enemmän sivuttain kuin ylös, jolloin myös pienen pieni poni allani huojui... :'D Heti kun mietin ottavani istuinluuta ylös, loppui heijaus ja poni kulki suorempaan.

Anne antoi minulle seuraavanlaisen tehtävän jota varten minun täytyi ensiksi tulla alas ponin selästä:
Seisoin aluksi paikallani. Tästä minun täytyi etsiä rennosti asento jossa kantapääni ovat suoraan lonkkieni alla ja alkaa joustaa polvista ja lonkista, molemmista yhtä paljon. Tavallaan "pompin" rennosti pienen pienellä liikkeellä ja joustavasti. Kun olin löytänyt tämän asennon niin sain alkaa pyörittää molemmilla käsilläni pientä ympyrää lonkkieni vieressä. Ihan uskomatonta, tämä pieni liike sai aikaan sen, että pidin painoani paljon tukevammin kantapäillä! Tämän jälkeen minun piti ajatella lantioni liikettä enemmän yläviistoon kuin eteen. Tämä mielikuva auttaisi myös kevyessä ravissa. Katsokaa upia kuva minkä iha ite tein "selvennykseksi"... : DD


Roosan kanssa kevyt ravi sujui hyvin ja olin hyvin pienessä liikkeessä mukana. Vähän ajan päästä Anne pyysi minut luokseen ja ilmoitti, että olin hyvin keskellä ponia (tästä olin iloinen). Ainoa vaan että satula oli kymmenisen senttiä vasemmalla (tässä vaiheessa olin enemmänkin hämmentynyt kuin iloinen). Kiristiettyäni satulavyönä Anne hoksasi että vasempi jalkani on jäykempi ja sen takia pidän keventäessäni painoa enemmän vasemmalla ja ponnistan ylösnousussa tavallaan vasemmalta oikealle (eli otan vauhtia siltä jalalta missä painoa on enemmän). Sain tehtäväksi kuvitella painoa enemmän oikealle ja lantioni suuntaa kevennyksessä vasemmalle (ikään kuin ottaisin vauhtia oikealta). Heti seuraavalla suoralla Anne sanoi kevennykseni parantuneen ja ponikin kulki suorempana! Vaikka musta tuntui että kevennän ihan puolelta toiselle... Anne kertoi myös että vielä vähän aikaa, ennen kuin lihakseni tottuisivat tähän uuteen tapaan keventää, saisin käyttää tosi paljon syviä lihaksia saadakseni liikeradan pysymään oikeana.

Sain jopa laukata! Laukkasin muutaman suoran ennen kuin annoin Roosan levätä, olihan ponilla ollut taukoa takana. Nämä laukat sujuivat hyvin. Niiden jälkeen vaihdoin ratsukseni Eetun.

Veera Ihatsun estevalmennuksessa keväällä Roosan kanssa. C. Tiinamari Karvinen

Eetun selkään noustessani olo oli kuin aloittelijalla. Alla oli niin iso hevonen että istuntani ja upea hartia-lonkka-kantapää -linjani oli mennyttä. Annen aseteltua minut takaisin muottiin pääsin käppäilemään ja mietiskelemään vasenta lonkkaani (joka yllättäen pääsi taas valumaan alas, hups..). Aika pian sain jo keräillä ohjat ja siirtyä kevyeen raviin. Hyi kamala.

Eetu ravasi lyhyin askelin, pää ylhäällä ja selkä jännittyneenä, Milla selässä polvilla puristaen ja jalat taakse heittäytyneenä.. Pienen aikalisän turvin kevyttä istuntaani korjailtiin jälleen.
Noustessani ylös kevennyksessä minun täytyy ajatella käsiäni eteenpäin, koska nyt ne jäivät jäykiksi ja nyppimään ohjasta joka kerta kun nousin ylös. Myös polveni puristi satulaan käskien hevosta hidastamaan. Huomasin pitäväni melko pitkiä jalustimia joten lyhensin niitä reiällä, jonka jälkeen kevyt istunta tuntui jo paljon helpommalta.
Olin tehnyt jaloillani sen virheen mitä useimmat tekevät pitäessään "pohkeen kiinni hevosessa". Noustessani kevennykseen nilkkani löystyivät ja lukkiutuivat alas, jonka seurauksena ne siirtyivät myös sisemmäs, kiinni hevoseen ja aiheuttaen polveni puristamisen ja jalan taaksepäin heittämisen. Eli liika rentouskaan ei ole hyväksi. Nyt minun täytyi saada polviani irti satulasta, joka tarkoitti tapauksessani sitä että sain ihan konkreettisesti irrottaa polviani ulos ja alaspäin. Nilkka täytyi pitää jänteävänä, jalustin vähän päkiän takana ja "jalkapohjat maassa". Koska olin niin lyhytjalkainen Eetun selkään, niin minusta näytti että jalkani olisivat sojottaneet hiukan ulos... Mutta kun kokeilin näin keventämistä käytännössä huomasin miten paljon helpommaksi se muuttui.
Kevennän myös ihan liikaa satulasta irti ja eteen. Kevennysliikkeen ei edelleenkään pidä olla ETEEEEEEEEENNNNNNNNN ja alas ja ETEEEEEEEENNNNNN vaan pikkasen ylös - jään roikkumaan ilmaan - nopeasti alas ja heti ylös - slooowwww motioooooonnnn ja pikapikaa alas. Got it? :D Eli siis kuten otsikossakin lukee - ajattele häntäluutasi leukaasi.

Mutta kun olin saanut ratsastukseni hallintaan, alkoi hevonenkin rentoutua silminnähden. Sain Eetullakin laukata, hurjaaaa (: Laukannostossa meillä oli erimielisyyksiä... Kun sitten sain hevosen nostamaan laukan niin se nousi hienosti :D Laukassa minun piti ajatella ylös - ylös - ylös eikä jäädä tuuppaamaan hevosta eteenpäin. Muutaman kerran laukka pätkäisi ja minun piti tunnustella missä vaiheessa hevonen oli hyytymässä ja muistuttaa sitä askellajista. Nousin välillä myös kevyeeseen istuntaan - ja yhdistin siihenkin pienen ylös - ylös - ylös - ja sain miettiä milloin hevonen tuntuu paremmalta, kevyessä vai harjoitusistunnassa.

Kokonaisuudessaan taas tunti oli loistava ja se palautti mieleen monia juttuja mitä täytyy treenailla kotona.

Kuva ei ole CR-tunnilta... C. Tiinamari Karvinen
Ja sitten ihan yleistä infoa, lukion toinen vuosi hurahti käyntiin joka on pääsyypää blogin epäaktiivisuuteen. Pyrin mahdollisuuksien mukaan kirjoittelemaan, mutta luultavasti viikolla tekstien määrä on tosi vähäistä. Jep, juuri kun olin päässyt tähän kirjoittamisen makuun uudestaan...

6 kommenttia:

  1. Ah taas kerran niin ihanaa luettavaa nuo sun ongelmat Eetun kanssa :D. Eiks oo kiva kun joku tulee iloiseksi sun ongelmista? Erityisesti keventäessä sama ongelma. Kevennän liikaa eteen ja liian korkealle, kevennän siis lonkan suoraksi kun se pitäis jättää sinne kantapään päälle. Hah... Jätä lonkat kantapään päälle - tsiisus :D

    VastaaPoista
  2. Mää oon niin onnellinen että saan viihdyttää sua :DD Ja toi kevennys on ihan kauheen vaikeeta - juuri kun on muutamaks askeleeksi tajunnut sen niin eikö se poni kompastu tai muuten Milla menetä tasapainoa ja sitte alkaa TAAS kaikki alusta.....

    VastaaPoista
  3. Heissan,

    Osallitun vihdoin itsekin tähän keskusteluun. Tähän asti olen vain lueskellut blogiasi :-)
    Pääsin itse kokeilemaan centred ridingia ja voin sanoa, että olen myyty.

    Sain muutaman perusongelman istunnassani korjattua. Pikku perusongelmani on "vaan" tasapaino - eli se, mistä koko homma lähtee. Tärkeintä ei kuitenkaan tunnilla ollut se, että löydettiin ongelma, vaan että ongelmaan löytyi korjaus, jonka itse sain käytännössä havaita toimivan.
    Päällimmäinen viheeni on nojata taakse pystyäkseni "myötäämään" hevosen liikkeitä. Tämän lisäksi liika pitkillä jalustimilla (perinteinen ohjehan on vuosikymmenet ollut "paina jalka alas, pitkä jalka jne.") ratsastaminen lukitsee lonkan (lonkkanivelkään kun ei taivu ihan mihin asentoon vaan) ja seurauksena on hevosen vinossa liikkuminen. Ihmekö tuo jos ratsastajalla on koko ajan laukkapohkeet päällä...
    Istunta korjattiin tasapainoon "vatsarutulla", alaselän pehmeällä pyöreydellä (jolloin lantio joustaa)ja hakemalla eteen taakse - suunnassa tasapainopiste istuinluiden päälle. Huvittava fiilis sinänsä, koska minulla oli uudesta asennosta aluksi tunne, että istuin kasassa (vaikka kentän laidan asiantuntijat vakuuttivat minun istuvan ryhdikkäästi :-)).
    Mukavinta asiassa on ollut, että työpäivän aikana toimistolla istuessani monasti ajatukset siirtyvät nyt siihen, miten työtuolissa istun - missä istuinluut, missä paino, miten alaselkä, missä pää. Muitakin perusasioita siis käytiin tunilla läpi (kädellä oikea myötääminen, takajalan askeleen vastaanottaminen, pään asento, katse jne.)sopivassa määrin, että ehdin ne jotenkuten sisäistää.
    Tunti oli kertakaikkinen ahaa-elämys. Totesin tunnin jälkeen että nyt ymmärrän, miksi olet joskus sanonut "Apua, en mä voi ravata, kun enhän mä osaa edes mennä käyntiä". Jos CR:ää ei kokeile, voi asiat tuntua "nippelitiedolta". Tosiasia on, että ne ovat mielenkiintoisia perusasioita, jotka tuovat ratsastukseen lisäarvoa ja ymmärtämystä, eivätkä CR:ssä opitut asiat ole missään tapauksessa mistään pois.
    Tahtoo lisää ja tahtoo hevosen, jolla harjoitella :-)

    VastaaPoista
  4. Heippa!

    Kiva, tervetuloa mukaan ihmettelemään! :)
    Ja ihan loistavaa kun pääsit myös kokeilemaan, noi jutut mitä kirjoitit ovat aivan samanlaisia kuin omat tuntemukseni ensimmäisen tunnin jälkeen!
    Sama ongelma jalkojen kanssa myös korjattiin kaksi reikää lyhyemmillä jalustimilla, ja samalla löytyi osasyyllinen lonkkakipuihini (:
    Ja toivottavasti kohta pääset uudestaan, ainakin tiedät mistä löytyy vertaistukea vieroitusoireisiin :D

    VastaaPoista
  5. Ihanaa ! löytyi paljon vastauksia omiin ongelmiini, etenkin tuossa kevennyksessä jalan liikkuminen.
    Pitäisi ehkä itsekkin kokeilla CR:ää joku kerta, jos tänne joku opettaja tulisi : D

    VastaaPoista
  6. Kiva että joku muukin hyötyy näistä mietiskelyistäni (: Ja ilman muuta suosittelen CR:ää jos vaan mahdollisuus! :D

    VastaaPoista