perjantai 25. joulukuuta 2009

mielekästä ratsastusta

Hyviä jouluja vielä kaikille (:

Itselläni oli ooikein kiva joulu, jonka kruunasi pinkki Samsungin S5230 ja The Baseballsin levy :D Noh, itseasiassa suurimmassa käytössä on kyllä ollut Mary Wanlessin Mielekästä ratsastusta -kirja, joka on heti ensilukemisen jälkeen toiminut "raamattunani" ratsastuksessa. Sehän perustuu niin sanottuun RWYM (Ride With Your Mind) -metodiin, joka kuitenkin perusasioiltaan pyrkii samaan kuin Centered Riding. CR kuitenkin keskittyy enemmän rentouteen, kun taas kirjassa painotetaan jäntevyyttä (kiitos ht-netin puolelta nimimerkille *, kun otit asian esille :) )
Voisin muutamaa kirjassa mainittua perusasiaa käydä tässä läpi - ja lisää on varmasti myöhemmin tulossa.

Ensimmäiseksi kiinnitin huomiota seikkaan joka on oikeastaan aikaisemmin kielletty tietyllä tasolla kokonaan - jäntevässä istunnassa paino nimittäin täytyisi kantaa päkiöiden sijasta reisillä. Mielikuvana, jos joku pitäisi sormeaan päkiäsi alla, huutaisiko tyyppi kivusta?

Istuinluista sen verran, niidenhän täytyisi osoittaa alaspäin. Helppo nakki, ei muuta kuin harjoittelemaan käsien päällä istumista ja istuinluiden tuntemista. Ylävartalon liikuttelua eteen ja taakse hitaasti, missä kohtaa istuinluut tuntuvat terävämpinä alaspäin? Mutta hetkonen - fiilis oli sama kuin ensimmäisellä cr-tunnilla: kun istuinluut ovat alaspäin, istun eteenpäin kallistuneena ja selkä köyryssä. Peiliin vilkaisu kuitenkin osoitti sen, että istuin täysin suorassa. Pelottavaa.

Tähän soppaan lisätään oikeanlainen keskivartalon lihastuki, jollainen täytyisi olla myös istuinluiden ympärillä. Toisin sanoen, istuinluiden ympärillä lihaksia täytyisi jännittää juuri sopivasti, että muodostuisi eräänlainen tyyny niiden ympärille. Mutta tätä ei saa sekoittaa tietenkään liialliseen jännitykseen, jolloin lihastyyny "pullahtaa" istuinluiden alle irrottaen ratsastajan satulasta.

Keskivartalon lihasjännityksen pitäisi olla samanasteinen kuin rykäisyssä - eli siis moninkertaisesti suurempi kuin olin ajatellut! Uloshengityksessä jännityksen voi tarkistaa päästämällä voimakkaan "fssst"-äänen. Hui kamala, täytyisikö tässä muka vielä pystyä hengittämään!?

Eikä hengitys saa olla ihan millaista vain ilman kuljettamista nenästä sisän ja ulos, vaan keuhkojen täytyy kokonaan täyttyä ilmalla alhaalta (ajattelemme bikinirajaa) asti. Mitämitämitä, missä vaiheessa muka hengitän rennosti vatsasta asti jos lihaksien täytyy olla kiinteinä kuin paremmallakin kehonrakentajalla? Jos kirjan jokaisen luvun lopussa olevaa "Tavallisia reaktioita" -boksia on uskominen, tämä hämmentyneisyys on varsin yleinen tunnetila.

Seuraavaa ratsastuskertaa on ( yllättäen.. (; ) vaikea jaksaa odottaa - taidan jumahtaa koko tunniksi vain kävelemään ponin kanssa ja etsimään oikeaa lihasjännitystä ja reisien paikkaa ja jalustimen keveyttä.

Voisin vielä selostaa kirjasta vaikka kuinka paljon, mutta nyt täytyy pakottautua irti kirjasta jotta voisin edes eilen ja tänään lukemat asiat sisäistää jollain tasolla. Jumppapallonkin voisi muuten ostaa, kirjassa on muutama hyvä harjoitus pallolla kokeiltavaksi. Jossain vaiheessa ehkä kerron niistäkin kuvituksen kera. Eiköhän niistä jotain selvää saa.

Pahoittelen jälleen kerran jos teksti oli kovin vaikealukuista tai muuten vain epäselvää - kysy ihmeessä jos jokin asia jäi epäselväksi, sönkötän tarkemmin (; Parhain vaihtoehto kuitenkin on ostaa tuo kirja, aivan loistava ja ihana ja paras ja niin edelleen :D Ehkä pienehköä hysteriaa tässä innostuksessani on havaittavissa, mutta ihan miten vaan.

Kuten eräs suuri ihminen on sanonut, tieto lisää tuskaa. En voisi enää kuvitella ratsastavani samalla tavalla kuin "ennen".

3 kommenttia:

  1. Tuo Wanlessin kirja on kyllä varsin loistava, itsekin joskus kauan sitten sen kirjastosta lainasin ja luin :) Pitäisi kerrata joskus, harmi etten koskaan saa aikaiseksi...

    Mutta tuo hengitystekniikka oli niitä asioita jotka jäivät päällimmäisenä mieleen. Itseasiassa silloin ymmärsin ensimmäistä kertaa, miten oikeasti pitäisi hengittää (ja välillä jopa muistankin sen). CR-tunneille en ole koskaan päässyt, mutta olisi varmasti kokeilemisen arvoista. Kuten ht.netissä joku mainitsikin, Wanlessin tapa eroaa hiukan CR:stä, vaikka täydentävätkin toisiaan. Käsittääkseni CR keskittyy enemmän mielikuviin, Wanlessin tyyli on jollakin lailla analyyttisempää?

    En tiedä, mutta joka tapauksessa kiva tämä sun blogi, täytynee lukea jatkossakin :)

    VastaaPoista
  2. Pitää kyllä minunkin ehdottomasti ostaa tuo kirja, niin kivalta vaikuttaa! Pidän muuten tosi paljon blogistasi, olen ihan aktiivinen seurailija. Itseäkin cr kinnostaa, vaan ei taida olla oulunsuunnalla paljon cr kursseja. :(

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon teille molemmille, kiva että kiinnostaa (:
    Anniina, munkin on täytynyt muutamaan otteeseen kappaleet lukea että sisäistäisin asiat, sen verran asiaa kirjassa kuitenkin on :D ja kyllä, CR ja RWYN painottavat hiukan eri asioita, mutta tukevat samalla toisiaan.
    Anna, suosittelen kyllä tuota kirjaa, varsinkin jos ei lähistöllä ole kyseiseen metodiin perehtyneitä talleja. Järjestettäisiinköhän vähän kauempana muutaman päivän pituisia kursseja?

    VastaaPoista