perjantai 23. heinäkuuta 2010

helpompaa perusratsastusta

Palauduin tänään leiriltä jossa olin avustajana. Rankka viikko sekä henkisesti että ehkä vähän fyysisestikin, mutta kivat leiriläiset ja hauskat jutut jäivät kyllä mieleen (-:

Olin keskiviikkona Eetulla Annamiina Pulliaisen kouluratsastusvalmennuksessa. Vaikka valmennus oli tyyliltään tosi erilainen verrattuna Centered Riding -tunteihini, sain muutaman näistä kuuluisista ahaa-elämyksistä.

Kääntymiseen ja ongelmaani mennä hevosen edelle kaarteissa, eli ikäänkuin leikkiä lentokonetta ja sukeltaa sisäolkapää alhaalla ja paino sisällä kaarteeseen, sain todella hyvän parannuskeinon sillä, että ajattelen lähettäväni hevosen käännökseen ja vain seuraavani mukana, pitäen painon ulkojalustimen kautta maassa. Kun mielestäni jään hevosen liikkeestä jälkeen, olenkin menossa hevosen kanssa samaan aikaan ja käännös onnistuu! Joskus mielikuvat omasta kehosta ja ratsastuksesta on ihan erilaisia kuin mitä ne todellisuudessa ovat..

Hevonen ei saa tehdä itse päätöksiä. Aijai, miten rumalta se kuulostaa kun sen kirjoittaa noin koruttomasti tuohon. Parempi olisi varmaan että ratsulla ja ratsastajalla on oltava molemminpuolinen kuunteluvalmius toisen antamiin signaaleihin. Ha, olipa hienosti sanottu. Suomeksi selittäen, hevosen täytyy olla kuuntelulla merkeillä joita minä sille annan ja minun tulee huomioida sen käytöksen syyt. Ratsastuksen tulee tapahtua kuin symbioosissa, molemminpuoleisessa hyötysuhteessa. Kumpikin saa hyötyä toisen huomioonottamisesta tasapainoisen ja mielekkään yhteisliikunnon muodossa. Jos hevonen saa päättää jumittavansa keskelle kentää haistelemaan estetolppia, särkyy tämä maaginen symbioosilumous ja kenelläkään ei ole kivaa. Ratsastajan tehtävä on houkutella hevonen yhteisiin päätöksiin.

Yhtenä major-ongelmanani on "ylikuunnella" hevosta. Esimerkiksi käynnistä raviin siirtymisessä, annettuani hevoselle merkin istuinluullani siirtyä askellajista toiseen, odotan liian kauan ja varmuuden vuoksi vielä löysään ohjaa tooosi paljon ja naputtelen pikkuisen jalalla jos ei kolmannella istunnan avulla hevonen tottele. Huomasin valmennuksessa että minun täytyy oikeasti herkistää hevoseni, jolla olen tähän mennessä joutunut ratsastamaan ohjilla ja pohkeilla (liekö vielä yhteisen sävelen puuttuminen syynä.. (-: ). Joka ikinen kerta kun joku siirtyminen epäonnistuu, ei syy ole suoraan satulassa, vaan mutkan kautta. Siirtyminen käynnistä raviin on hidas, koska hevoseni ei ole tarpeeksi herkkänä ja kuuntelulla jokaiselle avulleni. Tämä taas johtuu pelkästään siitä, että en ole missään vaiheessa kertonut sille selkeästi mitä epätoivoisesti yritän sille kertoa istuinluillani ja energian viemisestä ylös ja kaikesta muusta.

Hmmmm toivottavasti tästä nyt jotain selvää sai, laitetaan mahdollinen epäselvyys viiden päivän 24h/pvä työaikaan ja tämänhetkiseen kellonaikaan (Millan nukkumaanmenoaika alkaa jo uhkaavasti lähestyä ;D)...

Toiveita ja postausehdotuksia saa laitella! Nyt täytyy oikeasti ottaa itseäni niskasta kiinni ja lähetellä tässä tulevina muutamina vapaapäivinä sähköpostia eri tahoille jotta saan aikaiseksi sen sarjamuotoisen juttujutun.
Hyvää yötä, ei tästä tule mitään, edellistä lausetta en itsekään käsitä.

2 kommenttia:

  1. Hei taas!
    Tosi mukavaa luettavaa... Vaikka itse et käsitä, mistä kirjoitat :).
    Painoavut, yksinkertaiset jutut, missä pohkeet, missä olkapää... Aikaisemmin ratsastin tosi pehmeällä ja kuuliaisella vuoniksella, en tarvinnut muuta kuin ajatella, niin se meni oikein. Nyt hän on kesälomalla, ja minulla on toinen, "painavampi" vuonis. Joudun miettimään tarkasti, missä istun, missä pohkeet, entäs kädet? Kaikki tällaiset pienet neuvot, niksit, ideat, joista kirjoitat, voi olla avuksi ahaa-elämyksien saamiseksi. Mukavaa ratsastusta!

    VastaaPoista
  2. Moikka! Mullakin on vähän sama tilanne nyt.. Todella herkkä ja pieniliikkeinen russponi on vaihtunut kaikinpuolin isoon ja vähän hitaampaan puoliveriseen - on ihan liian paljon aikaa miettiä mitä teen, ja toisaalta taas liian vähän... korjaukset jäävät tosi hitaiksi. Mutta aina välillä niitä ahaa-elämyksiäkin tulee, ja niistä on sitten tosi iloinen (: Hyviä ratsastushetkiä!

    VastaaPoista